Sådan ved du, om det er buspassagerer eller cyklister, der har fortrinsret

112

20/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan skabe nogle farlige situationer, hvis ikke alle parter har styr på reglerne!

Det er et evigt dilemma for både buspassagerer og cyklister.

Bussen nærmer sig, blinker og kører ind mod stoppestedet. Cyklisten kører på cykelstigen lidt bag bussen og kan se, at dørene åbner. Samtidig begynder de mennesker, der har stået og ventet ved stoppestedet at kigge mod cyklisten og bussen på skift.

For hvem skal egentlig holde tilbage i den situation?

Der er uden tvivl mange, der er i tvivl om, hvad der er det rigtige, og måske vurderer man det fra situation til situation - men der er faktisk en klokkeklar regel for, hvem der skal holde tilbage hvornår!

Helle eller ej

De fleste cyklister vil nok per automatik sætte farten ned, når de nærmer sig et busstoppested, hvor der holder en bus, men i nogle tilfælde har cyklisterne faktisk ret til bare at suse videre (selvom det selvølgelig er smartest at sænke farten, når der er mennesker på fortovet).

Det afgørende er, om der er et såkaldt "helle" for buspassagererne - altså et stykke fortov eller lignende, som er på den modsatte side af cykelstien i forhold til det rigtige fortov.

Hvis der er sådan et helle-område, er det nemlig buspassagererne og menneskene ved stoppestedet, der skal holde tilbage og lade cyklerne passere.

Det er imidlertid omvendt alle andre steder, altså hvis der ikke er et helle-område, og buspassagererne derfor træder direkte ud på cykelstien. Hvis det er tilfældet, er det fodgængerne, der har fortrinsret, og derfor skal cyklisterne holde tilbage, til bussen er kørt videre.

Så der har du det! Så kompliceret er det faktisk ikke, og forhåbentlig kan denne lille artikel hjælpe dig og din medtrafikanter med at bevæge jer mere sikkert rundt i trafikken!