Sådan skal du reagere, hvis bilen foran dig har slukkede baglygter

112

17/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ekstra vigtigt at huske at tænde dem nu, hvor dagene bliver kortere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du kører hjemover. Mørket er faldet på, du kører en ikke særligt trafikeret landevej, du er træt, og du vil bare gerne hjem til familien.

Pludselig må du stå hårdt på bremsen. Som ud af den blå luft dukker der en bil op foran dig, som du ikke havde set, fordi bilens baglygter var slukkede.

Det er en alt for velkendt oplevelse på de danske veje, og faktisk har 3 af 4 danske bilister oplevet at møde andre biler i trafikken, hvor baglygterne var slukkede i lygtetændingstiden ifølge Rådet for Sikker Trafik.

Men hvordan gør du din medtrafikant opmærksom på, at deres baglygter er tændt?

Derfor kører nogle biler rundt med slukkede lygter

Problemet med slukkede baglygter skal findes i EU-regler, der blev indført i 2011.

Her besluttede man at indføre kørelys, altså lys foran, men ikke bagpå, hele døgnet. Det betød, at de biler, der efterfølgende blev produceret, kun tænder kørelyset foran, når bilen startes op.

D. 30. juli 2016 blev såkaldte lyssensorer obligatoriske på typegodkendte biler, men det gælder kun nye biltyper. Derfor vil problemet med slukked baglyger eksistere mange år endnu.

Det skal du gøre

Som udgangspunkt er det ulovligt at bruge det lange lys, når der er andre bilister i nærheden, for eksempel foran dig, men i Færdselslovens §32 står der, at det er tilladt at blinke med fjernlyset, når det er nødvendigt for at forebygge eller afværge fare.

Derfor skal du blinke en eller to gange med det lange lys for at gøre den forankørende bilist opmærksom på at tænde baglygterne.

Dermed ved du også, hvad det sandsynligvis betyder, hvis en bagvedkørende bilist blinker af dig de næste måneder.