Så langt skal du faktisk holde fra et busstop

112

25/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er længere, end man måske skulle tro.

Vi ved alle sammen (forhåbentlig), at vi ikke må parkere bilen ved et busstoppested. Faktisk må vi ikke engang standse der for lige at samle nogen op eller sætte nogen af, selvom de fleste af os nok gør det af og til.

Men hvis der ikke lige er en afmærkning ved busstoppet, hvor det er tydeligt, at bussen skal have adgang, hvor langt skal man så egentlig holde fra et busstoppested?

For vi skal have mindst 10 meters afstand, når vi parkerer i nærheden af et vejkryds, men når det gælder busstop, er reglen faktisk længere, end man måske skulle tro.

Håndfast regel

I Færdselslovens §29, stk. 2, står der:

"Ved busstoppested er det ikke tilladt at standse eller parkere på den afmærkede strækning på hver side af stoppestedsskiltet. Findes en sådan afmærkning ikke, gælder forbuddet inden for en afstand af 12 m på hver side af skiltet."

Så der er faktisk en meget håndgribelig rettesnor, man kan forholde sig til, når det kommer til det med afstanden til et busstop. 12 meter på hver side af skiltet, hvis der ikke er en egentlig afmærkning, der markerer noget andet.

Langt længere ved jernbaneoverskæringer

Hvis man kigger videre i §29 af Færdselsloven, når man til stk. 3, og her er der faktisk en anden afstandsregel, man måske lige skal have i baghovedet.

For ved jernbaneoverskæringer er afstanden for, hvor man må parkere, langt større.

Her skal man nemlig være mindst 30 meter fra skinnerne, hvis man vil parkere bilen for at tage sig et hvil.