Protesterne fortsætter: Nu sænker lastbilchauffører trafikken på ny måde

112

02/06/2023

Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk

Skrevet af J. Bøgen

Loven er vedtaget, men det betyder ikke, at der er lagt en dæmper på de kritiske røster.

Først var der spærret med lastbiler foran Christiansborg.

Siden var der planer om en langsdækkende blokade af motorvejstilkørsler, som dog endte med at ramme i et noget mindre omfang end varslet.

Og nu er de utilfredse lastbilschauffører gået i gang med en ny og anderledes protest mod den kilometerafgift, Folketinget vedtog tidligere på ugen.

Denne gang foregår protesten nemlig ikke med lastbiler, men personbiler - og de holder heller ikke stille, de kører skam.

Men de snegler sig altså afsted med omkring 60 kilometer i timen på strækninger, hvor man må køre over 100 kilometer i timen.

Det skriver presse-fotos.dk.

Pendulfart med 60 i timen

Det er en gruppe chauffører, der har taget den utraditionelle metode i brug for at protestere mod den nye vejafgift.

Ikke desto mindre kan man opleve bilerne køre i pendulfart frem og tilbage over Lillebæltsbroen mellem Fyn og Jylland - og altså kun med 60 kilometer i timen.

Formålet fra chaufførernes side er at sinke trafikken for på den måde at gøre opmærksom på deres utilfredshed med den vedtagede kilometerafgift.

Er det lovligt?

I nogle lande kan man få en bøde for at køre for langsomt på motorveje, da det er til både gene og fare for andre trafikanter, men sådan forholder det sig ikke i Danmark.

Godt nok står der i § 44, at færdsel på motorvej samt på tilkørsels- og frakørselsvej hertil kun må ske med motorkøretøjer, der er konstrueret til en hastighed af over 40 km/t, eller er indrettet til andre formål, og som er konstrueret til en hastighed af over 30 km/t.

Ydermere står der i færdselslovens § 41 stk. 3, at kørende ikke må forhindre andres normale kørsel ved uden rimelig anledning at køre med overdreven lav hastighed, eller pludselig standse.

Den formulering betyder, at det er en vurderingssag, om en given langsom kørsel er en lovovertrædelse - men en decideret minimumshastighed findes der altså ikke.