Julefrokostsæsonen er skudt i gang og mange ser frem til hyggelige timer sammen med venner, familie og kolleger, men i takt med at juleøl og snaps indtages og stemningen stiger, så nedsættes dømmekraften desværre også.
Mange har nok prøvet at tælle genstande, når de har været i festligt lag og har fået alkohol, men det er en farlig vej at gå, da man ikke kan regne sin promille ud på den måde.
Regnestykket er stort set umuligt, da vi reagerer meget individuelt. Derfor bør man afstå for fristelsen til selv at køre hjem, hvis man har drukket.
Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.
Sidste år sigtede politiet 532 bilister for spirituskørsel i december måned, hvoraf 120 sigtelser var i forbindelse færdselsuheld, hvor mindst en af parterne var påvirket af alkohol, da uheldet skete.
De seneste år har politiet samtidig konstateret, at flere bilister bliver overrasket over promillens størrelse dagen efter, de har indtaget større mængder alkohol.
"Det er en god idé, at tænke sig om en ekstra gang inden man sætter sig bag rattet eksempelvis for at køre til bageren morgenen efter en våd julefrokost, da man fortsat kan have en promille på mere end 0,5 dagen derpå," siger Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation.
Flere og flere spritbilister i december
I 2018 og 2019 steg antallet af sigtede spiritusbilister i december måned, hvorefter Corona havde en mærkbar effekt, da antallet af sigtelser faldt i både 2020 og 2021.
Politiet har et generelt fokus på at få nedbragt antallet af spiritusbilister samt antallet af uheld relateret til spirituskørsel. Kigger man på udviklingen i 2022, ser tendensen ud til, at vi kan følge den gode udvikling fra "corona-årene", når det kommer til antallet af bilister, der sigtes for spirituskørsel:
"Spirituskørsel er uacceptabelt, og det er min opfattelse, at det er noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det, er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet," siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation, og fortsætter:
"Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket."
Politiet og Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du evt. kan gøre følgende i et forsøg på at hindre spirituskørsel:
Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
Alliér dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
Tilbyd en overnatning
Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på tlf. 114