Politiet advarer mod identitetstyveri - sådan undgår du det

112

21/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er særligt en bestemt metode i omløb.

Kriminelle holder ikke sommerferie.

Det må være konklusionen, når man tager et kig gennem de forskellige politikredses døgnrapporter - for det skorter ikke med handlinger fra indbrud til svindel til trafikforseelser.

En af de kriminelle handlinger, der imidlertid kan ende med at have flere års konsekvenser for offeret er identitetstyveri, og netop det er der en del af i omløb for tiden.

Faktisk i en sådan grad, at Københavns Politi har set sig nødsaget til at komme med en række tweets, hvor ordensmagten forklarer, hvordan man kan sikre sig mod at få stjålet sin identitet.

Artiklen fortsætter under opslaget

Dansk nummer, men noget er galt

I det første tweet skriver Københavns Politi, at svindlerne ofte ringer fra et telefonnummer med landekoden +45, altså den danske kode.

Der er dog den afslørende detalje, at +45 ikke er efterfulgt af otte cifre, som et normalt dansk telefonnummer består af - i stedet er der ni cifre, og det er altså første måde, man kan spotte svindelnummeret.

Hvis man endelig tager telefonen, får man faktisk ikke engang et menneske i røret. I stedet bliver der afspillet en optaget besked om, at der er observeret "mistænkelig adfærd" knyttet til borgerens cpr-nummer, og at man skal taste 1 for at høre mere.

Dernæst forsøger svindlerne at overtale borgeren til at udlevere de sidste fire cifre af ens cpr-nummer - og gør man det, har man hurtigt problemer.

Simpel løsning

I det sidste tweet understreger politiet, at offentlige myndigheder, herunder også ordensmagten, aldrig vil bede om at få udleveret personfølsomme oplysninger på den måde.

Derfor er opfordringen fra Københavns politi da også klar: Hvis du modtager sådan et opkald, skal du smække røret på (der står ikke noget om, at man også skal sende en sviner afsted til svindlerne, selvom man nok har lyst til det), og derefter skal man kontakte politiet på 1-1-4.

Ifølge politiet taler svindlerne engelsk med en uspecificeret accent, og de ringer til både dansktalende og ikke-dansktalende borgere.