Nyt våben mod stalkere - nu kan din telefon scanne omgivelserne for dig

112

01/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er Android-telefoner, der får den nye funktion.

Har du nogensinde haft følelsen af, at nogen følger efter dig? Måske endda virker til at vide, præcis hvor du er hvornår?

Stalking er et stigende samfundsproblem, og med den teknologiske udvikling får gerningsmændene flere og flere muligheder for at forfølge deres offer og holde styr på, hvad de laver, hvornår.

En af de nyere opfindelser, som har vist sig at blive brugt til noget helt andet, end de var tiltængt, er de såkaldte Bluetooth-trackere, hvoraf Apples AirTag nok er det mest kendte.

Tanken bag de små dimser er, at du kan hænge dem i dit nøglebundt eller din taske, så du altid kan finde dem ved at bruge din telefon. Men de små tags har flere gange vist sig også at være blevet brugt til at forfølge et offer, for eksempel ved at sætte dimsen fast på en bil.

Derfor introducerer styresystemet Android, som bruges på et hav af forskellige smartphones, en ny sikkerhedsfunktion - telefonen advarer dig simpelthen, hvis der er en ukendt Bluetooth-tracker i nærheden, imens du er på farten.

Det skriver Recordere.

Unknown Tracker Alerts

Funktionen blev annonceret tidligere på året, og nu er den i gang med at blive rullet ud til de milliarder af Android-brugere verden over.

Helt konkret kommer funktionen til at hedde "Unknow Tracker Alerts", og den vil advare telefonens bruger, hvis en ukendt Bluetooth-enhed rejser sammen med dem. 

Udover at modtage automatiske advarsler, vil brugere også kunne gennemføre manuelle scanninger for trackere og modtage vejledning til, hvad de skal gøre, hvis en tracker opdages.

Hvis man modtager en advarsel på telefonen, kan man trykke på notifikationen og se et kort over, hvor trackeren er rejst med vedkommende. Desuden får man også mulighed for at aktivere en lyd på trackeren, så det bliver lettere at finde frem til den, hvis den for eksempel er gemt i en bil.

Hvis du ønsker at scanne omgivelserne manuelt, kan du gøre det ved at ind i Androids indstillinger og vælge "Sikkerhed og nødstilfælde".

Her får du så valgmuligheden "Ukendte tracker-alarmer", og trykker du på den, kan du trykke "Scan nu". En scanning tager cirka 10 sekunder.

Vær opmærksom på, at funktionen først er ved at blive rullet ud, og det er derfor ikke sikkert, lige netop din Android-telefon kan gøre brug af funktionen endnu.