Ny teknologi vinder frem: Kan fange fartsyndere, inden de når kameraet

112

29/09/2024

Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det fjerner muligheden for at bruge teknikken med at bremse, når man kan se kameraet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du kender det måske selv.

Engang imellem sker det, at bilister kommer til at trykke lidt for hårdt på speederen.

Politiet er meget opmærksomme på den dårlige vane, og derfor gør de også, hvad de kan for at komme problemet til livs.

Det samme er de på den anden side af Øresundsbroen, hvor politiet og den svenske transportstyrelse 'Trafikverket' nu håber at tage helt nye midler i brug for at stoppe de bilister med lidt for meget benzin i blodet.

De planlægger nu at skærpe overvågningen af fartovertrædelser på de svenske veje med en ny foranstaltning, der skal forhindre bilister i kun at sænke farten ved fartkameraerne.

Det oplyser Carup ifølge Marcus Oscarsson.

Slut med timet bremsning

Mange førere kører for hurtigt mellem kameraerne, men bremser lige inden de passerer dem.

Men med den nye teknologi, kaldet stræk-ATK, vil hastigheden blive målt over længere strækninger, og det gør det sværere at undgå straf ved blot at bremse ved kameraerne:

"Man fotograferer alle bilerne ved det første kamera, så man kan se, hvem der nærmer sig, og hvor hurtigt de kører", lyder det fra Eva Lundberg, der er ansvarlig for fotofælder hos Trafikverket, til Carup.

Den nye teknologi betyder, at alle biler fotograferes ved det første kamera, og hastigheden kontrolleres mellem kameraerne.

Hvis en bilist har kørt for hurtigt mellem to kameraer, vil billederne blive sendt til en enhed i Kiruna, som undersøger sagen.

Bruges allerede flere steder

Den type overvågning anvendes allerede med succes i flere andre lande, såsom Norge, Holland og Storbritannien, og Trafikverket påpeger, at et regeringsopdrag til politiet og Trafikverket kunne fremskynde indførelsen i Sverige.

Der kræves dog stadig mere politisk opbakning, før foranstaltningen kan blive en realitet.

Der er ikke umiddelbart nogen meldinger om, at teknologien er på de danske politikeres idé-liste, men hvis erfaringerne fra Sverige viser sig at være gode, er det ikke utænkeligt, debatten kommer op at vende.