Mange ved ikke, det er lovpligtigt bag rattet: 15 af 15 dumpede eksperiment

112

28/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ville du kunne bestå en køreprøve i dag?

Hvis du har kørekort og er af den overbevisning, at du kunne bestå en køreprøve uden forberedelse, så tænker du ligesom 81 procent af de danske bilister.

Det til trods kan kun ganske få svare rigtigt på fem udvalgte spørgsmål om trafikregler.

Det viste en undersøgelse gennemført blandt 1.250 danskere med kørekort i 2019.

Sandheden er dog, at hver fjerde dansker ikke kender en basal regel, som ellers er en af de første, man bliver præsenteret for.

Det skriver Codan Forsikring i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.

Derfor sker de fleste ulykker

Antallet af trafikulykker i Danmark er stagneret i løbet af de sidste mange år, og Codans egen skadesstatistik afslører faktisk en svag stigning i antallet af kollisioner med motorkøretøjer.

Undersøgelser viser, at de fleste ulykker sker, fordi bilisterne ikke er opmærksomme nok i trafikken. Privatkundedirektør Camilla Amstrup fra Codan forklarer:

”Når det ikke er lykkedes at knække kurven i forhold til antallet af trafikulykker på trods af sikrere veje og klogere biler, så skyldes det, at mange danske bilister tager for let på det, når de kører bil. Enten er de uopmærksomme, eller også overvurderer de deres egne evner og kører for stærkt eller for tæt. Og så ser vi, at mange fejlvurderer situationer i trafikken, fordi de glemmer pensummet fra køreprøven og for eksempel fletter forkert eller fejllæser et skilt.”

15 ud af 15 dumpede i praktisk eksperiment

For at teste danskernes evner i trafikken i praksis lavede Codan i samarbejde med en motorsagkyndig fra politiet et eksperiment med 15 rutinerede danske bilister, der alle blev udsat for en teoriprøve og en praktisk køreprøve.

Af de 15 dumpede alle teoriprøven, mens 10 dumpede den praktiske prøve.

”Vi vil gerne slå et slag for, at danskerne bevarer den respekt overfor trafikken, som de havde, lige da de havde fået deres kørekort. Vores undersøgelse viser, at jo mere rutinerede bilisterne bliver, jo mere har de tendens til at overvurdere deres egne køreevner og dermed slække på opmærksomheden og forsigtigheden,” slutter Camilla Amstrup.

Mange kender ikke basal regel

Især en af de første regler, køreskoleelever bliver præsenteret for, ser ud til at være én af dem, der går lettest i glemmebogen.

Af den omtalte undersøgelse fremgår det, at 25 procent ikke ved, at det er lovpligtigt at orientere sig via bakspejl, sidespejl og skulder, inden man drejer eller skifter vognbane.

Nu kan du jo så - hvis du har kørekort - spørge dig selv, om du rent faktisk var klar over, at det er lovpligtigt.