Årets fyrværkerisalg begynder i dag, d. 15. december, hos de første forhandlere rundt om i landet.
Men fyrværkeriet må først skydes af mellem jul og nytår, så opbevar det tørt og ikke for varmt indtil da.
I Danmark er det tilladt at skyde fyrværkeri af i seks dage omkring nytår, fra 27. december til og med 1. januar.
"Fyrværkeri er flot til nytår, og rigtigt mange danskere vil gerne selv skyde fyrværkeri af eller nyde synet af andres fyrværkeri. Men mange føler sig generet af støjen fra fyrværkeri, og derfor bør man holde sig til de seks dage, hvor det er lovligt at bruge fyrværkeriet," siger produktchef Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen.
Hun opfordrer samtidig til at huske sikkerheden, både når man selv tænder fyrværkeriet og når man ser på.
"Der var 178 børn og voksne, der måtte på skadestuen sidste nytår, fordi de var kommet til skade med fyrværkeri, enten med forbrændinger eller hånd- eller øjenskader. Det er alt for mange, så det er rigtigt vigtigt at huske beskyttelsesbrillerne, holde afstand og kun bruge lovligt fyrværkeri," siger Lone Brose.
Og det kan blive en rigtig dyr fornøjelse at fyre raketter og andet fyrværkeri af, før du faktisk må.
På Anklagemyndighedens hjemmeside skrev man i 2014 om, hvad man risikerer, hvis man bruger fyrværkeri uden for de tilladte datoer:
"Udgangspunktet for en privatpersons brug af almindeligt nytårsfyrværkeri uden for den tilladte periode er en bødepåstand på ikke under 2.000 kr.
Men er der tale om en meget beskeden mængde fyrværkeri, vil bøden normalt ligge i størrelsesordenen på 500 kr. til 1.000 kr."
Det bliver imidlertid en langt hårdere straf, hvis man samtidig ikke har styr på, hvor fyrværkeriet er rettet hen.
Rigspolitiet skriver i en pressemeddelelse:
"December 2020 blev straffen for at affyre fyrværkeri mod andre skærpet, og det kan ende med en fængselsstraf, hvis man er skyld i, at nogen kommer til skade eller dør ved ulykker med fyrværkeri.
”Det er fuldstændig uacceptabelt og ulovligt at affyre eller bruge fyrværkeri mod andre – ikke mindst mod beredskabspersonale og politi, som vi tidligere har oplevet. Straffen for at skyde og kaste fyrværkeri mod politi, brandvæsen, ambulancer eller andre i offentlig tjeneste blev for et par år siden skærpet med en tredjedel,” siger politiassistent, Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation
Strafskærpelsen på en tredjedel ligger sig oven i nedenstående strafniveau:
• Straffen for at angribe personer i offentlig tjeneste er typisk i niveauet fra fængsel i 4 måneder til fængsel i 9 måneder.
• Straffen for forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv. er typisk i niveauet 10-60 dage."