Har du styr på dem? 3 situationer på vejen, hvor du ikke behøver at holde til højre

112

18/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan imidlertid give dig en fircifret bøde, hvis du ikke overholder reglen om at holde til højre, når den gælder.

Der er mange ting, man skal huske, når man kører rundt i trafikken - og langt de fleste af dem er der da også ganske gode grunde til, at vi skal have styr på.

Forestil dig for eksempel, at standsning ved rødt lys var valgfrit ... eller at kørselsretning på motorvejen var "en anbefaling" i stedet for lov.

En af de regler, der imidlertid er mange, der tydeligvis har svært ved at huske eller efterleve, er reglen om, hvor du skal lægge dig på vejen. Ja, på asfalten og inden for striberne er en god start, men inden for hvilke striber?

Du har hørt det før, men men enhver regel har jo også undtagelser - så nu får du det fulde overblik over, hvornår du skal, og hvornår du ikke behøve at, holde til højre på vejen.

Det siger Færdselsloven

Hovedreglen er, at man skal holde til højre på vejene. I Færdselsloven står der således under §15:

"Kørende skal under hensyntagen til anden færdsel og forholdene i øvrigt holde så langt til højre som muligt."

Det giver fint mening, da det nedsætter fremkommeligheden for trafikanterne bag dig, hvis du for eksempel kører i det midterste spor på motorvejen i stedet for at trække ind til højre, hvor der er frit.

Det kan også skabe farlige situationer, hvor nogen måske laver overhalinger inden om, og der er jo ikke nogen grund til at udsætte dig selv for fare ved overhovedet at give dem muligheden.

Men hvornår behøver du så ikke at holde til højre? Jo, nu skal du høre ...

3 situationer

Reglen om at holde til højre er altså et spøgsmål om sikkerhed og at få trafikken til at flyde så jævnt som muligt. Det ændrer dog ikke på, at der opstår mange situationer på vejene, og i nogle tilfælde behøver du ikke holde til højre, selvom det stadig er anbefalingen.

Hvis der for eksempel er tæt trafik i alle spor på motorvejen, er det ikke nødvendigvis hverken det sikreste eller smarteste at trække ind til højre.

Og hvis vi bliver på motorvejen, behøver du heller ikke trække ind til højre, hvis du kan se, at vejen deler sig længere fremme, og du skal til venstre, når det sker.

Endelig er der også den mere diskuterbare situation, som hurtigt kan føre til dilemmaer: For du skal ikke holde til højre, hvis du vurderer, om det er mere sikkert at blive i din bane (for eksempel hvis du overhaler flere lastbiler på én gang).

Til den sidste situation anbefales du dog at være kritisk i forhold til din egen vurdering - nogle kan have en tendens til at blive i sin bane af ren og skær bekvemmelighed, og så bruger de sikkerhedsvurderingen som en "undskyldning".

Hvis man kigger videre i Færdselsloven, står der under §15, Stk. 1, at man får 1000 kroner i bøde, hvis man ikke holder så langt til højre som muligt. Man får dog ikke et klip i kortet.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik