Her er top 10: Disse navne går svindlerne efter

112

16/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De kriminelle bruger navnene til at øge sandsynligheden for, at ofrene er blandt de ældre generationer.

De svindlere, der franarrer ældre mennesker deres penge, går målrettet efter de navne, der indikerer, at offeret er en del af den ældre generation.

En liste over de mest udsatte navne i det område, som Midt- og Vestsjællands Politi dækker, viser tydeligt, hvilke navne, som svindlerne orienterer sig mod:

  1. Else

  2. Birthe

  3. Kirsten

  4. Jytte

  5. Karen

  6. Birgit

  7. Jette

  8. Bente

  9. Ingelise

  10. Lis

Også mandenavne som Ole, Jan og Hans optræder på listen over de pt. mest udsatte navne.

"Et godt råd til de ældre er, at de skal sørge for at få udeladt nummer, så man ikke kan slå deres navn og nummer op på Krak og lignende steder. Og så skal de aldrig være bange for at lægge på, hvis de bliver ringet op uopfordret. Mange er alt for høflige, og det udnytter svindlerne", siger politiinspektør Thomas Tarpgaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Stigning i svindel mod ældre

En opgørelse viser, at antallet af ældre, der udsættes for svindel, har været stigende de seneste år.

I 2023 blev i alt 787 personer over 60 år i Midt- og Vestsjællands Politis 10 kommuner udsat for svindel, viser en opgørelse, som politikredsen har udarbejdet.

"For mange ældre er det stadigt forbundet med stor skam at blive snydt på den måde. Men svindlerne er meget veltalende og kalkulerende. Så man kan nemt blive forvirret og lokket til at udlevere sine kontooplysninger og sine hævekort, hvis man ikke passer på. Og man kan desværre miste store summer", siger Thomas Tarpgaard.

Politiet opfordrer også pårørende, plejepersonale og andre, der har kontakt til ældre i den udsatte aldersgruppe, om at tage snakken med dem om, hvorfor det er vigtigt at de er på vagt over for uønskede telefonopkald.