Første transperson henrettet i USA - her var hendes sidste ord

112

04/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Før tirsdagens henrettelse var 17 kvinder blevet henrettet i USA siden 1976.

Den amerikanske delstat Missouri har henrettet den første transperson i amerikansk historie.

49-årige Amber McLAughlin udåndede sent tirsdag amerikansk tid som følge af en dødelige indsprøjtning i et fængselscenter i byen Bonne Terre.

Det skriver en række medier, herunder CNN.

McLaughlin var dømt for at have dræbt sin kvindelige ekskæreste, Beverly Guenther, i 2003, da McLaughlin stadig identificerede sig som mand.

På dagen for drabet ventede McLaughlin uden for Guenthers arbejde, hvor han overfaldt hende, voldtog hende og siden dræbte hende med flere knivstik. Efterfølgende smed han hendes lig i Mississippi-floden.

Guenther havde inden mordet anmodet om et polititilhold mod McLaughlin, fordi han stalkede hende.

De sidste ord

Inden henrettelsen af McLaughlin var kun 17 kvinder blevet henrettet i USA siden 1976. Da hun også var den første transperson i amerikanske historie til at blive henrettet, har der været enorm opmærksomhed og mediebevågenhed omkring sagen.

Ifølge forskellige medier angrede hun sine handlinger, da hun fik mulighed for at sige sine sidste ord:

"Jeg er ked af, hvad jeg gjorde. Jeg er en hjertevarm og omsorgsfuld person," lød det.

Skiftede køn i fængslet

McLaughlin blev kendt skyldig af en jury allerede i 2006, men medlemmerne af juryen kunne ikke blive enige om, hvad straffen skulle være.

Derfor besluttede retssagens sommer på egen hånd at idømme McLaughlin dødsstraf - en handling, der er tilladt for dommere i staterne Missouri og Indiana.

McLaughlins forsvarere argumenterede for, at straffen burde ændres til fængsel på livstid. De pointerede også, at McLaughlin havde haft en hård barndom og led af mentale problemer. I et brev til Missouris guvernør skriver de, at McLaughlins adoptivfar plejede at slå hende og bruge strømpistol mod hende.

Flere gange har forsvarerne forsøgt at få omstødt kendelsen til livstid i stedet for dødsstraf.

McLaughlin skiftede køn i løbet af sin tid i fængslet. Rent juridisk og formelt nåede hun aldrig at blive kvinde, og derfor afsonede hun hele sin tid i fængslet i en afdeling for mænd.