Få centimeter kan koste dig 2500 kroner og et klip - stopper du rigtigt for rødt lys?

112

22/02/2024

Foto: Privat
Foto: Privat

Skrevet af J. Bøgen

Der gælder det virkelig om at have styr på sin bil!

Du stopper naturligvis for rødt lys, og du er jo også en god bilist, der holder bag stoplinjen ved krydset.

Imens ud sidder og venter på, at lyset skifter til grønt, er der pludselig en betjent, der giver dig tegn til, at du lige skal dreje eller køre hen til et angivet sted, hvor du ikke er i vejen for den øvrige trafik.

Som sagt så gjort, og her ender du med at få en bøde på 2000 kroner og et klip i kørekortet.

Forvirret? Højst sandsynligt. Frusteret? Uden tvivl. For du holdt jo bag stoplinjen!

Eller gjorde du?

Gælder hele bilen

I Færdselslovens §4 står der:

"Trafikanter skal efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg eller på anden måde."

Den paragraf efterlevede du også, i det du holdt man afmærkningen på kørebanen (stoplinjen), men problemet var, at du ikke gjorde det med hele bilen.

Det er nemlig ikke nok, at det kun er hjulene, der holder bag linjen. Det forklarer Dennis Lauge, der er chefkonsulent i FDM.

"Når der er rødt, skal kørende standse før stoplinjen. Det betyder med andre ord, at hele bilen skal være bag stoplinjen. Det er ikke usædvanligt, at der gives bøder for at trille frem over stoplinjen, selvom der er rødt – det kan fx ses i diverse tv-programmer, der følger færdselspolitiets arbejde," fortæller han.

Og det betyder altså, at hvis bare noget af din kofanger for eksempel krydser linjen, så tæller det faktisk som at have kørt over for rødt.

Resultat: 2000 kroner i bøde, 500 kroner til Offerfonden og et klip i kortet for at have kørt over for rødt lys.