Det kan koste liv: Fødevarestyrelsen advarer mod udfordring på sociale medier

112

15/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Flere børn er allerede blevet forgiftet

De sociale medier er ikke til at komme uden om, men det er altså ikke lutter kattevideoer og gode tips til hverdagen.

I tide og utide dukker der nogle bestemte trends op, som udfordrer brugerne til at lave noget bestemt, filme det og lægge videoen op, så andre kan se resultatet af udfordringen.

Du husker måske Ice Bucket Challenge, der får et par år siden blev brugt til at sætte fokus på sygdommen ALS. Umiddelbart en sjov idé, der satte fokus på et vigtigt område, men det endte faktisk med at koste liv.

En gruppe brandmænd fra USA valgte nemlig at tage udfordringen til ekstremer, da de ville hjælpe en gruppe studerende med at lave en ekstraordinær video. Brandmændene udstyrede sig selv med vandslanger og stillede sig op på stiger, så de kunne lade vandet regne ned over de studerende, men noget gik galt, og alle fire brandmænd endte med at blive voldsomt forbrændt af elektrisk stød. En af dem mistede livet.

Nu er en ny udfordring i omløb på de sociale medier, og den har fået Fødevarestyrelsen til at komme med en kraftig advarsel.

Én vanvittigt stærk tortilla

I et opslag på X skriver Fødevarestyrelsen:

Fødevarestyrelsen advarer forældre mod TikTok-trenden 'Hot Chip Challenge', hvor brugere udfordrer hinanden til at spise én meget stærk tortillachip.

Det kan i værste fald være livstruende, vurderer DTUfood.

I Tyskland er børn og unge blevet forgiftet På TikTok kan man under hashtagget #hotchipchallenge se børn og unge tage udfordringen op om spise én meget stærk tortillachip krydret med en af verdens stærkeste chilier.

Konkurrencen, der også florerer på YouTube og andre sociale medier, går ud på at spise det meget stærke chiliprodukt Hot Chip Challenge. Produktet sælges som en enkelt tortillachip i både Danmark og EU.

I Tyskland er der set flere forgiftninger hos børn og unge, som har spist chiliproduktet. De skadelige effekter ved at spise meget stærk chili eller chiliprodukter er bl.a. irritation af slimhinder, kvalme, opkastning og voldsomt forhøjet blodtryk, som i værste fald kan være livstruende.

Har dit barn spist stærk chili uden akutte forgiftningssymptomer, er der dog ingen grund til bekymring. Hvis dit barn udviser akutte symptomer lige efter indtag af chiliprodukter som Hot Chip Challenge, kan du kontakte Giftlinjen på tlf. 82 12 12 12.