Dansk livredder: Dette koster flest liv i vandet på verdensplan

112

27/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Sidste weekend havde livreddere landet over hænderne fulde, da badegæster er blevet udfordret af vindens uforudsigelige luner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De kraftige vindstød, der både kom fra land og hav, gjorde det til en udfordrende opgave at holde badedgæsterne sikre.

Det skriver B.T..

TrygFonden Kystlivredning advarer nu kraftigt om vigtigheden af at forstå forskellen mellem pålandsvind og fralandsvind, før man kaster sig ud i de fristende bølger. Med sommerens varme vejr i weekenden har strandene været proppet, og det har givet redderne travle dage.

“Vi kigger ind i en periode med vind, der kommer relativt kraftigt for årstiden fra alle mulige hjørner, og derfor skal vi have råbt vagt i gevær,” udtaler Anders Myrhøj, kystlivredningschef hos TrygFonden Kystlivredning.

Fralandsvind, der blæser fra land og ud over havet, kan hurtigt trække badegæster langt væk fra kysten.

Revlehuller og store bølger

Pålandsvind derimod, bringer store bølger og skaber farlige strømme, kendt som revlehuller, som folk kan blive fanget i.

“Pålandsvind er der, hvor man oplever, at der kommer liv i vandet og større bølger. Det øger strømmen i vandet, og det kan man blive fanget i - de her såkaldte revlehuller. De er globalt set den største årsag til, at folk omkommer i vand,” tilføjer Anders Myrhøj.

I denne sommer er TrygFondens kystlivreddere til stede på 34 strande og havnebade rundt om i landet.

Et eksempel på livreddernes indsats fandt sted den 21. juli på Gudmindrup Strand i Nordsjælland. Her blev en gruppe unge på paddleboards reddet fra at drive længere ud med fralandsvinden. De unge mennesker var påvirkede af alkohol. 

Så mens sommeren frister med sol og strand, husk at respektere naturens kræfter og lytte til livreddernes råd.