Dansk kunstner "tog pengene og løb" - nu forlanger han 550.000 kroner i erstatning fra museum

112

21/08/2023

Foto: Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com], CC BY 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.5>, via Wikimedia Commons
Foto: Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com], CC BY 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.5>, via Wikimedia Commons

Skrevet af J. Bøgen

Han er allerede blevet sagsøgt for at have taget penge fra selvsamme museum.

I september 2021 blev den danske kunstverden ramt af en besynderlig sag.

Det aalborgensiske museum Kunsten havde lånt 532.549 kroner i kontanter til kunstneren Jens Haaning. Pengene skulle bruges til to kunstværker for at illustrere en årsindkomst i henholdsvis Danmark og Østrig.

Men da Kunsten modtog værkerne d. 22. september 2021, fik museet ikke ligefrem, hvad de havde regnet med: De modtog nemlig bare to tomme rammer.

Og pengene? Dem var Jens Haaning løbet afsted med.

Han har siden forklaret, at det er et kunstværk i sig selv, som han kalder "Take the Money and Run", men Kunsten ville ikke stå model til at få et andet kunstværk en det, de havde aftalt med Haaning.

De valgte nemlig at sagsøge kunstneren for at have brudt den oprindelige aftale om levering af de to indrammede årsindkomster, men i dag har sagen taget noget af en drejning.

Haaning har nemlig sagsøgt Kunsten for at have brudt hans ophavsret.

Vil have mere, end han har taget

I Københavns Byret har Haaning således mandag præsenteret et krav på 550.000 kroner rettet mod Kunsten, fordi han mener, museet har krænket hans ophavsret.

Det skulle være sket ved, at Kunsten har stillet billeder af værket "Take the Money and Run" til rådighed på forskellig vis.

Det skriver Ritzau ifølge DR.

Rettens behandling af sagen fortsætter mandag eftermiddag. Der ventes at falde dom i sagen i næste måned.