De Samvirkende Købmænd (DSK) har udarbejdet en række analyser, der belyser problemets omfang, konsekvenserne for branchen og nødvendigheden af handling.
Butikstyverier er et voksende samfundsproblem og er i høj grad udtryk for et gevaldigt moralskred i befolkningen, hvor der desværre er en voksende accept af tyveri og hæleri.
En undersøgelse, der blev offentliggjort i december, viser, at 4 af 10 danskere "accepterer butikstyverier", men når det samlede antal tyverier i løbet af 2024 ender omkring 28.000 og koste butikkerne mere end 2 milliarder kroner, er der behov for handling.
”Vi står over for en udfordring, der ikke kun handler om butikstyveri som sådan, men også om en bredere accept af butikstyveri og hæleri i samfundet. Der er desværre sket et markant skred i forhold til, at denne form for kriminalitet kan tolereres, i højere grad end tidligere,” sagde Jannick Nytoft, adm. direktør i DSK, i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.
Personlig pleje i høj kurs
DSK har udgivet en 10-punktsplan mod færre butikstyverier, og i planen kan man se, at det særligt er produkter til personlig pleje, der handles med "fem-finger-rabat".
I 2021 og 2022 tegnede den gruppe produkter sig således for henholdsvis 13,6 og 14,5 procent af tyverierne målt i antal.
Også kolonial og køl og frost er i høj kurs, da de to varegrupper udgøre de sidste to pladser i top tre for de to år.
Varegrupperne har dog skiftet plads fra 2021 til 2022, så kolonial rykkede op på andenpladsen i 2022 mod en tredjeplads i 2021.