Bøderegn over glemsomme bilister - 36.000 bøder á 2000 kroner bare sidste år

112

20/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Derudover er der mange, der simpelthen ser stort på loven.

Sidste år udsendte Færdselsstyrelsen 23.000 bødeforlæg på 2000 kroner til bilister, der ikke havde fået deres bil synet eller afregistreret, selvom de forinden havde modtaget et brev i deres e-Boks, der mindede dem om det. 

Og selvom det fik mange til at få bestilt en tid i en synshal, så valgte knap 13.000 at se stort på kravet om syn, hvilket igen kostede et bødeforlæg på 2000 kroner. 

Samlet set betød det næsten 36.000 bødeforlæg for over 70 millioner kroner for udeblivelse fra det lovpligtige syn sidste år. 

Glemsomheden stiger

Baggrunden for at så mange bilister ikke får synes deres bil i tide, skyldes dog ikke udelukkende, at der bevidst bliver spekuleret i at holde sin bil kørende og undgå udgifterne til syn, mener Troels Meier, der er direktør i Autoparts24. 

"Hvert år sker der en stigning i udeblivelse fra syn omkring sommermånederne, og det kan tyde på, at det bliver noget folk glemmer eller udskyder, fordi de har ferie. Samtidig er en del måske heller ikke så gode til at tjekke deres e-Boks, så de overser indkaldelserne," siger han

De mange udeblivelser fra syn og dog ikke kun en god forretning for staten og en udgift for den enkelte bilist. 

Lovgivningen om at biler skal til periodisk syn er nemlig en helt afgørende del af trafiksikkerheden på linje med færdselsregler som hastighedsbegrænsninger og lysreguleringer.

1 ud af 5 ulykker

Vigtigheden af syn kan blandt andet aflæses i en tidligere rapport fra Havarikommissionen, der viser, at fejl på biler spiller en rolle i én ud af fem ulykker, mens en lignende rapport fra Vejdirektoratet har påvist, at der er fejl på bilen i hver tiende dødsulykke. 

Og derfor bør den enkelte bilist tage indkaldelserne alvorligt - uanset om udeblivelsen skyldes glemsomhed eller manglende vilje til at få bilen synet, lyder det fra Troels Meier. 

"Det er helt afgørende, at vi har så få potentielt farlige biler på vejene som muligt, så derfor kan jeg kun opfordre til, at man får bestilt en tid hos mekanikeren eller synshallen, og hvis man ikke vil ofre flere penge på sin bil, så få den afregistreret eller skrottet."