Behændigt at vide: Her er de rigtige håndsignaler at bruge, hvis dine baglygter stopper med at virke

112

01/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er en vigtig forskel for motorcyklister.

Ødelagte baglygter kan blive en alvorlig fare både for dig og andre bilister - men håndsignaler kan hjælpe med at redde dagen ude på vejene.

Gestikulationen kan bruges til at fortælle andre trafikanter, hvad du er ved at gøre, hvilket reducerer risikoen for en kollision.

Uforudsigelig adfærd er nemlig en af de mest almindelige årsager til ulykker på vejen.

Hvis dine blinklys og bremselygter svigter, kan det være meget sværere for andre bilister at vide, hvornår du vil dreje, sænke farten eller endda stoppe.

Denne usikkerhed kan heldigvis løses med ordentlig viden om vejreglerne.

Det skal understreges, at du naturligvis skal have fikset en eventuel baglygte så hurtigt som muligt. Håndsignaler er ikke en langvarig løsning, og slet ikke i mørke.

Disse tegn skal derfor ses som en god viden at have i en nødsituation og ikke som en generel opfordring.

3 vigtige tegn

Hvis du holder din arm ud i en lige linje uden at bevæge den, fortæller det dem bag dig, at du er ved at dreje til venstre.

For at signalere højresving ville det åbenlyst være upraktisk og endda farligt at få dig til at strække ud og stikke armen ud af passagersiden.

I stedet foretager du den samme gestus som for en venstresving, men roterer langsomt din arm fremad i en cirkulær bevægelse for at indikere h'jresvingsving.

Endelig kan du placere din arm ud på samme måde, med håndfladen nedad, og derefter langsomt og tydeligt bevæge den op og ned.

Dette indikerer, at du sænker farten eller standser.

Det har for redaktionen ikke været muligt at finde en dansk paragraf i Færdselsloven, der angiver, hvordan man skal agere, hvis ens baglygter sætter ud. Ovenstående tegn er imidlertid internationalt brugt, og i England er de faktisk anbefalet at bruge, hvis bilens lygter strejker.

For motorcyklister er signalerne de samme undtagen for højresving, hvor du i stedet kan strække din højre arm ud i et spejlbillede af venstresvingssignalet.

Der er imidlertid ikke noget signal for at antyde, at du er ved at bakke, så udvis ekstrem forsigtighed, hvis du er nødt til at gøre det, og forsøg at gøre andre opmærksomme på din hensigt så godt som muligt.

Kilde: The Sun