Lørdag blev der åbnet ild på Christiania, mere præcist ved bygningen Stjerneskibet på Pusher Street.
En 30-årig mand med relation til bande-/rockermiljøet mistede livet efter at være blevet ramt af seks skud, og yderligere fire mennesker blev ramt, da to gerningsmænd begyndte at skyde.
Politiet har en hypotese om, at motivet bag skyderiet skal findes i et bande-/rockeropgør, men nu har indbyggerne i fristaden fået nok.
På et fællesmøde søndag besluttede christianitterne nemlig, at Pusher Street skal lukkes for at dæmme op for bandernes voldelige kamp for at få kontrol med hashmarkedet.
Det skriver christianitterne i en pressemeddelelse.
Efterlyser statsreguleret marked
Christianitterne skriver i meddelelsen, at de ikke selv har ressourcerne til hverken at lukke Pusher Street eller at holde det lukket. Derudover peger fristadens indbyggere på, at løsningen på problematikken bør være et statsreguleret marked for hashsalg.
Pressemeddelelsen lyder som følger:
Endnu en skudepisode og endnu et drab har rystet Christiania.
Fællesskabet Christiania udtrykker den dybeste medfølelse for ofrene og de pårørende.
Det vi frygtede ville ske er sket. Igen.
Igen har et ungt menneske mistet livet til bandekrigen.
Igen er der blevet skudt ved højlys dag, midt i vores landsby, midt i København.
Et utal af skud, der også ramte turister og sagesløse personer, udover den person, som gerningsmændene tilsyneladende ville have ramt på og dræbte.
Det her kan ikke fortsætte. Det må ikke fortsætte. Det skal ikke ødelægge flere liv.
Christianias Fællesmøde har her til aften d. 27. august besluttet, at Pusher Street skal lukkes, på en måde, så salget og volden ikke bare spreder sig til områderne omkring Pusher Street.
Men vi christianitter har ikke ressourcer eller magt til selv at lukke Pusher Street, og holde det lukket.
Så længe der er en massiv ulovlig hashhandel, vil der være en voldelig og dødelig kamp om markedet. Mange bærer et ansvar for en forfejlet håndtering af den eskalerende kriminalitet, ligesom mange er ofre for den.
Et bud på en løsning er et statsreguleret marked. Men det kan vi ikke vente på. Den politiske proces er langsommelig, og banderne handler hurtigt og brutalt.
Christiania har lagt gader til hele Danmarks cannabismarked i mere end 50 år. Det er en historisk periode, der slutter nu.