2 anholdt: Stor skandale hos Novo Nordisk

112

19/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I forbindelse med branden torsdag, gjorde politiet en chokerende opdagelse.

Novo Nordisk, kendt for at gøre kunderne tynde og deres bankkontoer tykke, står igen i rampelyset af en helt anden årsag.

Ved det enorme byggeprojekt på Hallas Allé i Kalundborg blev der torsdag fundet to bosniske arbejdere uden gyldige arbejdstilladelser.

Midt- og Vestsjællands Politi afslørede de ulovlige arbejdere under en uventet inspektion, skriver Ekstra Bladet.

Novo Nordisk bekræfter, at de to bosniere blev opdaget i forbindelse med en brand på byggepladsen. Politiet fortæller, at de ikke var der på baggrund af en anmeldelse, men opdagede de ulovlige arbejdere under en igangværende brandindsats.

De to mænd blev afhørt og sigtet for ulovligt arbejde.

Ikke første gang

Situationen på Hallas Allé er ikke en engangsforeteelse. I januar blev fire brasilianske arbejdere taget for ulovligt arbejde på samme byggeplads og udvist med to års indrejseforbud.

Myndighederne skal nu afgøre, om de bosniske arbejdere skal lide samme skæbne som deres forgængere.

Ekstra Bladet kunne i december afsløre, at Novo Nordisks byggeprojekter i Kalundborg er blevet ramt af adskillige påbud fra Arbejdstilsynet. Byggeprojektet, der skal udvide produktionsfaciliteterne med en investering på 60 milliarder kroner, har fået 14 strakspåbud for alvorlige arbejdsmiljøproblemer.

Novo Nordisk forsikrer, at de indskærper gældende lovgivning over for deres leverandører ved kontraktindgåelse.

"I forbindelse med politiets undersøgelser efter branden, mødte politiet to udenlandske eksterne medarbejdere på byggepladsen, der ikke havde den lovpligtige dokumentation i orden. Politiet tog derfor de to eksterne medarbejdere med til nærmere afhøring. Udlændingemyndighederne tager stilling til, hvad der skal ske med de to," skriver Novo Nordisk i en mail til Ekstra Bladet.

Trods virksomhedens løfter om at sikre lovoverholdelse, fortsætter problemerne på byggepladsen. Arbejdstilsynets tidligere påbud nævner risikoen for alvorlige skader eller død som følge af manglende sikkerhed.