10.000 kroner i bøde for førstegangsforseelse: I dag bliver straffen for denne forbrydelse mere end tredoblet

112

01/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Anden gang kan man "se frem til" 14 dage bag tremmer.

Der sker mange ting i dag.

Vi er officielt gået ind i den anden sommermåned af 2024, vi er gået ind i det andet halvår af 2024, mange er ikke mødt ind på arbejde i dag, fordi de har ferie ...

Og nå ja, så er der også lige en ny lovgivning, der træder i kraft. En lovgivning, der mere en tredobler den forhænverende bøde.

D. 4. juni vedtog Folketinget nemlig, at det skal straffes betydeligt hårdere at være i besiddelse af en ulovlig kniv på offentlige steder. Loven træder i kraft i dag, og det betyder, at det fremover vil koste 10.000 kroner i bøde i førstegangstilfælde.

Og da den forhenværende bøde for førstegangstilfælde som udgangspunk blev straffet med en bøde på 3000 kroner, er der altså tale om en ganske massiv stigning.

Det skriver TV 2 via Ritzau.

Flere stramninger

Anden gang, man dømmes for at gå med ulovlig kniv på et offentligt sted, kan man se frem til 14 dages ubetinget fængsel. Det er en fordobling i forhold til det tidligere niveau.

Faktisk kan man også få 14 dages fængsel i førstegangstilfælde, hvis man går med ulovlig kniv på skoler, i ungdomsklubber, i offentlig trasport og lignende. Det vil nemlig som udgangspunkt betragtes som en skærpende omstændighed.

Endelig bliver bøderne for besiddelse af ulovlige knive på bopælen også forhøjet. Førstegangsovertrædelser vil fremover give bøder på 5000 kroner, og anden gang skal man af med 7500 kroner.

Også besiddelse af ulovlige knive på bopælen skal fremover straffes hårdere. En førstegangsovertrædelse skal give en bøde på 5000 kroner, og anden gang lyder bøden på 7500 kroner.

Tidligere skærpelser ændrede adfærd

Det er et såkaldt serviceeftersyn af de eksisterende bandepakker, der har ført til de skærpede straffe. Serviceeftersynet var planlagt som en del af en flerårsaftale mellem politiet og anklagemyndigheden for 2021-2023.

Eftersynet sker under ledelse af Rigspolitiet, der blandt andet har konkluderet, at tidligere skærpelser af straffe på bandeområdet faktisk havde fået banderne til at ændre adfærd i deres omgnag med våbne.

Samtidig lødet i en rapport fra februar 2022 fra Rigspolitiet, at man så en øget tendens til besiddelse af knive i det offentlige rum.